28 Ağustos 2013 Çarşamba

Adaçayı Bitkisi

Adaçayı (Salvia) , Diş bitkisi ya da Meryemiye olarak da bilinmektedir, ballıbabagiller (Lamiaceae) ailesinden Salvia türünü meydana getiren kokulu bitkilere verilen ad.

Bütün Avrupa ülkelerinde olabildiği gibi yurdumuzda de sıkça yetişmektedir. Tüylü ve beyaza yakın bir renge sahip olan yapraklarının kurusu çay benzeri haşlanarak içildiği gibi, et yemeklerine koku ile lezzet vermek amacıyla de kullanılmaktadır. Bilhassa karaciğer, ördek, kaz, tavuk ile av hayvanlannın kızartmalannda çok güzel bir koku ile tat verdiği için kullanılir.

Avrupa ülkelerinin mutfaklannda kızarmış patateslerin, hamurlara koyulan yağların kokulandırılma işleminde, salamura yapımında, etlerin dinlendirilmesinde fazla kullanılmaktadır.

Ada çayı 30 - 70 santimetre boyunda olan otun menekşe renkli çiçekleri halka dizilişlidir. Karşılıklı bulunan ak keçeli yaprakları gümüş benzeri parıldar ve acı, ıtırlı bir koku yayarlar.

Bahçe ada çayı, güneşli bir yerde yetiştirilmesi gerekir. Don olayına karşı duyarlı olabildiği için, kış süresince çam dalları ile örtülmesi yerinde olur. Yurdumuzda İzmir bölgesinde bahçe adaçayı yetiştirilebilmektedir.

Bir farklı çeşit olan çayır ada çayı (Salvia pratensis), çayırlarda, bayırlarda ve meralarda yetişmektedir. Çevresine ıtırlı güzel bir koku yayan mavi–menekşe renge sahip çiçeklerin pırıltısı uzaklardan seçilebilir. Çayır ada çayı (Anadolu adaçayı) batı ile güney - batı Anadolu ' da bol olarak yetişebilmektedir. Anadolu ada çayından " elma yağı " ya da " acı elma yağı " adı verilen yağ da üretimi yapılmaktadır. Bu çeşit adaçayı da kimyevi yapı ile iyileşme tesiri açısından tıbbi (bahçe) adaçayına benzemektedir.