25 Kasım 2013 Pazartesi

Ateş dikeni (Pyracantha)



                Ateş dikeni , gülgiller ailesindendir. Boyları üç metreye dek çıkabilmektedir. Köpek elması, Kirkat, Tavşan elması, Kuş alıcı ile Ebem bükü olarak da tanınan bu bitki türü ılıman iklim koşullarında yetişebilmektedir. Ateş dikeni, ışığı sever böylece az su ile yetiştirilen bir bitki türüdür. Kendisinden günümüzde genel olarak dekoratif amacıyla kullanılır. Başta bahçelerde çit görevi görmektedir. Bunun Dışında bu bitki türü kuru soğukta yaşayabilmektedir. Ateş dikeni her türlü toprakta yetişebilir hemde bakımı basittir. Meyveleri salkım biçimindedir ve beyaz renge sahip çiçek açmaktadır. Meyveleri koyu kırmızı tondadır ve meyveleri lezzetlidir. Ateş dikeni her mevsimde yeşil kalmaktadır. Farklı çeşitleri bulunmaktadır. Kızıl ateş dikeni, Himalaya ateş dikeni, Çin ateş dikeni, Asya ateş dikeni ile çeşitli isimler altında toplam 11 cinsi vardır.

                Ateş dikenin fazla bilinmemekte olan bir yönü de orman yangınlarını engellemesidir. Zira ateş dikeni geç yanan bir bitki türüdür. Bu sebeple orman yangınlarını geciktirmektedir. Bunun Dışında bu bitki türü saksıda da yetişebilmektedir.

                Ateş dikeni özellikleri arasında en önemlisi tabiatta bulunan görevidir. Zira gerek bulunduğu yerde orman yangınlarını geciktirir gerek de meyvelerini yemeye gelen kuşlar bir yandan da zarar verici haşereleri de yerken organik bir temizlik yapılmasına olanak vermektedir.

                Ateş dikeni yararları
• Ateş dikeni meyveleri kişi sağlığı bakımından çok önem arz etmektedir,
• Yüksek tansiyonunun normal seviyeye gelmesini sağlamaktadır,
• Sindirimi hemde hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir,
• Nefes darlığına faydalı gelir,
• Kalp çarpıntılarına yararlı gelir,
• Kalp ritim bozukluklarını gidermek için yararlıdır.

                Bitkisel tedavi olarak ateş dikeni tüketim miktarına önem verilmelidir. Zira fazla dozda tüketildiğinde insanı zehirleyebilmektedir. Bu sebepten ötürü bu bitkiden faydalanırken ölçü önem teşkil eder. Şifalı bitkiler içinde fazla tüketildiğinde zarar verici, kararında tüketildiğinde ise çok yararlı bir bitkidir.

                Ateş dikeni, meyveleri taze tüketilebileceği gibi kurutularak da kullanılmaktadır. Taze tüketiminde günde yarım avuç yeterli bir ölçüdür. Bunun Dışında çay olarak kullanılmak isteniyorsa beş adet ateş dikeni meyvesi bir bardak suda haşlanır böylece demlenir. Çayı bu şekilde tüketilebilir. Çayı ile yaş meyvelerinin tüketimi aynı tesiri vermektedir.


                Bitkinin çekirdeğinde ya da yapraklarında olan siyanür zehirleyici etkiye sahiptir. Bu sebeple bu otun kullanımına çok dikkat edilmelidir.

15 Kasım 2013 Cuma

At Kuyruğu (Equisetum)


                At kuyruğu bitkisi, Latince adı Equisetum ' dur ve genel olarak soğuk iklimi sever. Çiçek yapmayan bir bitki çeşididir. Yaprak Kısmı ovaldir ve tohumları geniş bir kabukla korunmaktadır. At kuyruğu bitkisi çok yararlı bir şifalı bitki türüdür. En bilindik etkisi ise kan akışını kesme ile durdurucu olmasıdır.

                At Kuyruğu Yararları
• Kanamaları keser,
• Mesane rahatsızlıklarını tedavi eder,
• Böbrek rahatsızlıklarını tedavi eder,
• Böbrek taşı ile kumunu döker,
• Mide kanamalarını düzeltir,
• Çürümüş yaraları tedavi eder,
• Kanser çıbanlarını tedavi eder,
• Cilt rahatsızlıklarında lapa olarak kullanılmaktadır,
• İleri yaşlarda karşılaşılan rahatsızlıkları engeller,
• Romatizma ağrısını dindirir,
• İdrar attırır.


                At kuyruğu çayı spesifik bir yaştan sonra her gün yenilmelidir. Yaşlılık rahatsızlıklarının meydana çıktığı 45 ile üzeri yaşlarda sürekli yenildiğinde genel olarak sağlığa yararlıdır. Bitkisel tedavi amacıyla başta idrar yolları ile mesane problemlerinde bir tutam at kuyruğu bitkisi ile 1 bardak kaynar suda demlenerek çayı hazırlanabilir böylece içilir. Bu çay idrar yapma zorluklarında çok yararlıdır. At kuyruğu şifalı bitkiler içinde değerli yararları olan bir bitki türüdür. At kuyruğundan buhu biçiminde de faydalanılır. Bir tencere kaynar suya 1 avuç bitki konur böylece elde edilen buhar teneffüs edilir. Bu buhu aynı sürede nefes açısı etkisi de sahiptir. At kuyruğu böbrek rahatsızlıklarında birebirdir. Başta banyo olarak da yararlıdır. Oluşturulan sıvıyı banyo suyuna katılır ya da bir leğen vasıtasıyla böbrekleri kapatacak biçimde oturma banyosu hazırlanabilir. Oturma banyosunda en çok otuz dakika kalınmalıdır. Böylelikle çayı tüketilerek içten ve banyo yapılarak da dıştan tesir eder. Doğal tedavi amacıyla at kuyruğu bitkisi banyosundan sonra şahıs dinlenmelidir. Oturma banyosu amacıyla daha evvel bir kova suya 2 avuç at kuyruğu konur böylece bir gün bekletilir. Bu su biraz kaynatıldıktan sonra banyo için hazır olur. Küvete ılık su doldurulduktan sonra elde edilen sıvı ilave edilir. Böylelikle elde edilen banyo suyu böbrek hemde idrar yolu rahatsızlıklarının iyileştirilmesinde kullanılır.

8 Kasım 2013 Cuma

At Kestanesi



                At kestanesi yer yüzünün pek fazla bölgesinde yetişebilen bir bitki türüdür. Basit yetişmesi, uzun ömürlü olması ile tüketim alanı genişliği bu otun üretimini her geçen gün yaygınlaştırmıştır. Bu gün ülkemizin de dahil olduğu pek fazla coğrafyada at kestanesi imalatı ile pazarlanması yapılmaktadır. Endüstri, estetik, tıbbi yardım gibi pek fazla yerde yararlanılan at kestanesi otunun günlük tüketim amacıyla üretimi yapılan çay şekli de vardır.

                At kestanesi çayı otun ince kıyılmış biçiminden elde edilir. Bir bardak suya yarım ya da bir tatlı kaşığı at kestanesi ölçeğiyle hazırlanan çayın fazla çok soruna faydalı geldiği ispatlanmıştır. Hatta otun türlü estetik faaliyetlerde tüketilmesi amacıyla Almanya Sağlık Bakanlığı aracılığıyla hazırlanmış bir metin de vardır.

                Bitkisel ürünler yoluyla terapilerin dünyayı kasıp kavurduğu yılların üzerine gelen modern tıp kuralları fazla çok yargının yok olmasına yol açmaktadır. Günümüz tıp kimyevi kullanımına bir noktaya dek onay verirken öteki yandan bu kimyasalların kişi vücudunda onarılmaz problemler açtığını da kabul etmektedir. Estetik problemlerinin tedavisini isteyen kişilere yer yer tıbbi cerrahi müdahale yapılmış olması da tıp çevrelerince fazla tartışılan bir konudur. Şifalı bitkiler yardımıyla estetik problemlerinin düzeltileceği ispatlanmıştır. At kestanesi bunun en güzel örneğidir.

                At kestanesi tüketim alanları içerisinde yüz, bacak ile tenin öteki bölgelerindeki problemlerinin giderilmesi büyük yer kaplamaktadır. Başta varis problemi yaşayanların bacak bakımı amacıyla bu ürün sıklıkla tercih edilmektedir. Bakımın yanı sıra ürünün bacakları rahatlattığı, ağrıları yok ettiği bilinmektedir. Aşağıda otun yararları ayrıntılı bir biçimde belirtilmektedir. Bu yararların yanı sıra şimdilik kesinlik kazanmamış bir çok sıhhat ve güzelleşme işlevi de vardır.

                At Kestanesi Yararları
• Genişlemiş gözeneklerin kapatılması görevini mükemmel bir biçimde başaran bitki türü başta yüzdeki deri problemlerinin önüne geçer. Problemleri tam olarak yok eder.
• Bitkinin işlevi damar büzmektir. Bu da bacaklardaki varis sorununun yok edilmesini sağlar.
• Basur rahatsızlığının tedavi edilmesi amacıyla otun kılcal damarlarda yaşanan problemleri yok edici özelliklerinden faydalanılmaktadır.
• Botoks gayesiyle oluşturulan türlü merhemlerde ham madde olarak kullanılır. Sıkılaştırıcı bir tesiri vardır.

• Kadınlardaki basen, göğüs, göbek benzeri sıkılaşması başta tercih edilen bölgelere krem biçimiyle uygulanmaktadır.

2 Kasım 2013 Cumartesi

Aslanpençesi (Alchemilla)


Aslanpençesi , başta dere kıyılarında ya da ormanlık bölgelerde yetiştirilen, hoş görünüşe sahip, yabani otsu bir bitki türüdür. Şebnemli ile aslan ayağı olarak da isimlendirilen aslanpençesi, eterik yağı ile tanen içerir.

Aslanpençesinin genişçe bir kökü olmakla birlikte, bu otun kenar bölümleri yeşildir ve dişlidir. Bunun Dışında bu otun çiçekleri yaz ayında açmaya başlar. Aslanpençesi bitkisinde olan tohumlar ile beraber ve bu bitkinin köklerinin bölünmesi ile beraber ve çeşitli alanlarda ekilmesiyle de çoğaltılabilir. Bu otun yaprakları büyük ile parçalıdır. Aslanpençesinin yaprak kısmı mayıs ile haziran aylarında toplanıp gölgede kurutulma işlemi yapılır. Aslanpençesinin kökleri ise çiçek açma sürecinde, üst tarafların solması neticesinde topraktan çıkarılma işlemi yapılır böylece tekrar aynı biçimde gölgede kurutulma işlemi yapılır. Bu otun çeşitleri ise bir hayli çokdur.

Aslanpençesi yararları

• Kadın rahatsızlıklarına karşı müdafaa edici tesiri mevcuttur.
• Adet hali gibi bir durumun fazla ağrılı ve güç olmasını engellemeye yarar.
• Düzenli bir adet kanaması olmasını sağlar.
• Düşük hamilelik ihtimalini engeller.
• Anne sütünün artmasında destek olur.
• Rahatlatıcı etkisi nedeniyle menopoz çağlarında daha fazla kullanılmaktadır.
• Şekeri düşürmeye yarar.
• Vücuda güç vermeye yarar.
• Göz rahatsızlıklarına karşı iyidir.
• Cilt yaralarının iyileşmesinde de etkin rol oynar.
• Romatizmaya karşı etkin rol oynar.
• Karaciğer şişliğini engeller.
• Mide spazmına da faydalı gelir.
• Damar sertliğine karşı yararlıdır.
• Çıbanlara karşı su toplayıcı rolünü üstlenir.

Aslanpençesi, belirtilen yararlarından ötürü şifalı bitkiler içinde en yararlı bitkiler içinde yer almakta hemde bitkisel tedavi amacı ile kullanılmaktadır.


Bir su bardağı suya yarım çay kaşığı konularak kısık ateşte kaynatılır böylece demlendikten sonra süzülür. Günde 2 ya da 4 bardak taze olarak demlenmiş aslanpençesi çayı soğutulmadan içilir. Aslanpençesi çayı ile ağız çalkalama yapıldığında diş ağrılarına faydalı gelir.