Ateş
dikeni , gülgiller ailesindendir. Boyları üç metreye dek çıkabilmektedir.
Köpek elması, Kirkat, Tavşan elması, Kuş alıcı ile Ebem bükü olarak da tanınan
bu bitki türü ılıman iklim koşullarında yetişebilmektedir. Ateş dikeni, ışığı
sever böylece az su ile yetiştirilen bir bitki türüdür. Kendisinden günümüzde
genel olarak dekoratif amacıyla kullanılır. Başta bahçelerde çit görevi
görmektedir. Bunun Dışında bu bitki türü kuru soğukta yaşayabilmektedir. Ateş
dikeni her türlü toprakta yetişebilir hemde bakımı basittir. Meyveleri salkım
biçimindedir ve beyaz renge sahip çiçek açmaktadır. Meyveleri koyu kırmızı
tondadır ve meyveleri lezzetlidir. Ateş dikeni her mevsimde yeşil kalmaktadır.
Farklı çeşitleri bulunmaktadır. Kızıl ateş dikeni, Himalaya ateş dikeni, Çin
ateş dikeni, Asya ateş dikeni ile çeşitli isimler altında toplam 11 cinsi
vardır.
Ateş
dikenin fazla bilinmemekte olan bir yönü de orman yangınlarını engellemesidir.
Zira ateş dikeni geç yanan bir bitki türüdür. Bu sebeple orman yangınlarını
geciktirmektedir. Bunun Dışında bu bitki türü saksıda da yetişebilmektedir.
Ateş
dikeni özellikleri arasında en önemlisi tabiatta bulunan görevidir. Zira
gerek bulunduğu yerde orman yangınlarını geciktirir gerek de meyvelerini yemeye
gelen kuşlar bir yandan da zarar verici haşereleri de yerken organik bir
temizlik yapılmasına olanak vermektedir.
Ateş
dikeni yararları
• Ateş dikeni meyveleri kişi sağlığı bakımından çok önem
arz etmektedir,
• Yüksek tansiyonunun normal seviyeye gelmesini
sağlamaktadır,
• Sindirimi hemde hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir,
• Nefes darlığına faydalı gelir,
• Kalp çarpıntılarına yararlı gelir,
• Kalp ritim bozukluklarını gidermek için yararlıdır.
Bitkisel tedavi olarak ateş dikeni tüketim miktarına önem verilmelidir. Zira fazla
dozda tüketildiğinde insanı zehirleyebilmektedir. Bu sebepten ötürü bu bitkiden
faydalanırken ölçü önem teşkil eder. Şifalı bitkiler içinde fazla
tüketildiğinde zarar verici, kararında tüketildiğinde ise çok yararlı bir
bitkidir.
Ateş
dikeni, meyveleri taze tüketilebileceği gibi kurutularak da
kullanılmaktadır. Taze tüketiminde günde yarım avuç yeterli bir ölçüdür. Bunun
Dışında çay olarak kullanılmak isteniyorsa beş adet ateş dikeni meyvesi bir
bardak suda haşlanır böylece demlenir. Çayı bu şekilde tüketilebilir. Çayı ile
yaş meyvelerinin tüketimi aynı tesiri vermektedir.
Bitkinin
çekirdeğinde ya da yapraklarında olan siyanür zehirleyici etkiye sahiptir. Bu
sebeple bu otun kullanımına çok dikkat edilmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder