25 Kasım 2013 Pazartesi

Ateş dikeni (Pyracantha)



                Ateş dikeni , gülgiller ailesindendir. Boyları üç metreye dek çıkabilmektedir. Köpek elması, Kirkat, Tavşan elması, Kuş alıcı ile Ebem bükü olarak da tanınan bu bitki türü ılıman iklim koşullarında yetişebilmektedir. Ateş dikeni, ışığı sever böylece az su ile yetiştirilen bir bitki türüdür. Kendisinden günümüzde genel olarak dekoratif amacıyla kullanılır. Başta bahçelerde çit görevi görmektedir. Bunun Dışında bu bitki türü kuru soğukta yaşayabilmektedir. Ateş dikeni her türlü toprakta yetişebilir hemde bakımı basittir. Meyveleri salkım biçimindedir ve beyaz renge sahip çiçek açmaktadır. Meyveleri koyu kırmızı tondadır ve meyveleri lezzetlidir. Ateş dikeni her mevsimde yeşil kalmaktadır. Farklı çeşitleri bulunmaktadır. Kızıl ateş dikeni, Himalaya ateş dikeni, Çin ateş dikeni, Asya ateş dikeni ile çeşitli isimler altında toplam 11 cinsi vardır.

                Ateş dikenin fazla bilinmemekte olan bir yönü de orman yangınlarını engellemesidir. Zira ateş dikeni geç yanan bir bitki türüdür. Bu sebeple orman yangınlarını geciktirmektedir. Bunun Dışında bu bitki türü saksıda da yetişebilmektedir.

                Ateş dikeni özellikleri arasında en önemlisi tabiatta bulunan görevidir. Zira gerek bulunduğu yerde orman yangınlarını geciktirir gerek de meyvelerini yemeye gelen kuşlar bir yandan da zarar verici haşereleri de yerken organik bir temizlik yapılmasına olanak vermektedir.

                Ateş dikeni yararları
• Ateş dikeni meyveleri kişi sağlığı bakımından çok önem arz etmektedir,
• Yüksek tansiyonunun normal seviyeye gelmesini sağlamaktadır,
• Sindirimi hemde hazmı kolaylaştırıcı özelliğe sahiptir,
• Nefes darlığına faydalı gelir,
• Kalp çarpıntılarına yararlı gelir,
• Kalp ritim bozukluklarını gidermek için yararlıdır.

                Bitkisel tedavi olarak ateş dikeni tüketim miktarına önem verilmelidir. Zira fazla dozda tüketildiğinde insanı zehirleyebilmektedir. Bu sebepten ötürü bu bitkiden faydalanırken ölçü önem teşkil eder. Şifalı bitkiler içinde fazla tüketildiğinde zarar verici, kararında tüketildiğinde ise çok yararlı bir bitkidir.

                Ateş dikeni, meyveleri taze tüketilebileceği gibi kurutularak da kullanılmaktadır. Taze tüketiminde günde yarım avuç yeterli bir ölçüdür. Bunun Dışında çay olarak kullanılmak isteniyorsa beş adet ateş dikeni meyvesi bir bardak suda haşlanır böylece demlenir. Çayı bu şekilde tüketilebilir. Çayı ile yaş meyvelerinin tüketimi aynı tesiri vermektedir.


                Bitkinin çekirdeğinde ya da yapraklarında olan siyanür zehirleyici etkiye sahiptir. Bu sebeple bu otun kullanımına çok dikkat edilmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder