27 Aralık 2013 Cuma

Ayçiçeğinin Faydaları


Ayçiçeği , hemen hemen aramızda tanımayan, bilmeyen bulunmaz. En hoş yemeklerinizde, salatalarınızda kullandığınız ayçiçeğinin yararlarını bilseydiniz, eminim çok daha fazla kullanırdınız. Yalnızca yağ olarak değil, tohum anlamında da yararı büyüktür.

Ayçiçeği Nerelerde Yetişmektedir
Ayçiçeği, biyolojik olarak sıcağı seven, güneşi daha çok isteyen bir bitki türüdür. Soğuk ile yüksek yerler haricinde yurdumuzda hemen her yerde yetişebilir ayçiçekleri. Ayçiçeği bitkisi kavrulmamış çekirdeği ile çoğaltılır. Kavrulmamış ay çekirdeği aynı sürede bitkinin tohumudur. Ayçiçeğini ekmek amacıyla hava sıcaklığının on iki - on üç derece olması beklenir. Bol bol güneş ışığı ile sıcaklık ister. Şayet, bu yerlerde yetiştirilirse çok daha verimli otlar elde edilir. Soğuk ile yüksek yerler haricinde yurdumuzda hemen her yerde yetişebilir dedik ; ama yurdumuzda daha fazla, Ege, Trakya, Marmara kesimlerinde üretimi yapılır. Ayrıca ayçiçeği tohumları ezilerek de ayçiçek yağı elde edilir.
Ayçiçeğinin İçerisindeki Maddeler
Ayçiçeği maddeler açısından da olabildiğince zengindir. Aşağıda içeriği hususunda kısaca bir malumat bulunan.
·         Oleik asit
·         Linoleik asit
·         Araşidonik asit
·         Selüloz ile protein

Bunlar ayçiçeğinin içerdiği kimi yağlar ve minerallerdir. Tabii ki içerisinde yalnızca mineraller bulunmuyor ayrı olarak ; B1, B3, B6 ile E vitamini yönünden olabildiğince zengindir. Ayçiçeği bitkisinin olabildiğince çok faydası bulunuyor. Gerçi biz neyi neden kullandığımızı fazla araştırmadığımız nedeniyle kulaktan dolma bilgilere sahibiz bu şekilde konularda. Ayçiçeği bitkisinin her anlamda pek çok artısı bulunur. Bu yararlardan bazılarını şu şekilde özetleyebiliriz ;

Ayçiçeğinin Yararları
Ayçiçeği bitkisinin her anlamda pek çok yararı bulunur. Bu yararlardan bazılarını şu şekilde özetleyebiliriz ;
• Çıbanlar ile kurdeşenlerin iyileşmesinde,
• Kolesterolün düşürülmesinde,
• Kemik ile dişlerin oluşumunda,
• Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesinde,
• Kalp kasının kasılması ile böbrek fonksiyonlarının düzenlenmesinde,
• Yaraların iyileşmesi, aknelerin önlenmesinde,
• Sürekli tekrarlayan enfeksiyonların ortadan kalkmasına,
• Tat ile doku fonksiyonlarının gelişmesinde,
• Kan şekeri düşüklüğünde etkin rol oynar.


Daha sayamadığımız nice yararı var ayçiçeğinin. Bitkisel tedavi alanında daoldukça çok yararlanılan bir yöntemdir. Belki de şifalı bitkiler içinde en bilindik bitkilerden birisidir ayçiçeği. Ayçiçeği otunun tohumunu da çok fazla kullanırız. Marketlerde, bakkallar da, kuruyemişçilerde satın aldığımız ay çekirdeği de pek çok konuda yararlıdır.

9 Aralık 2013 Pazartesi

Avokado

                Avokado , dış bölümü yeşil, içi beyaz olan, başta beyaz yerlerinin yenilebildiği, az çok armutu andıran, orta bölümünde büyük bir çekirdeği olan sıcak iklim meyvesidir.

                Türkiye’de başta Akdeniz bölgesinde yetiştirilebilir. Avokadoyu yetiştirmek yavaşca meşakkatli bir iş olmakla birlikte, büyüyüp gelişene kadar özenli bir bakıma muhtaçtır. Bu otun Yaprak kısmı yeşil ile gürdür, benzerliği ise portakal ağacından gelir. Toplanmaya başlandığı vakit avokado sert 1 meyve halini almaya başlar. Bu otu yiyebilmek maksadıyla yumuşaması gerekmektedir. Avokado tüketmek için satın alıyorsanız, en yumuşak olanını tercih ediniz. Oda sıcaklığında bekletmeniz meyvenin erişkin olması maksadıyla gerekir. Meyveye yumuşaklık kazandırmak arzu ediyorsanız, meyveyi bir gazete kağıdına sarıp yanına da bir elma koyabilirsiniz. Buzdolabında bekleterek de meyvenin büyümesini geciktirebilirsiniz. Bu meyvenin olgunlaşıp olgunlaşmadığını sertliğinden anlamanız olasıdır. Eğer karpuz kadar sert ise meyve olgunlaşmamıştır. Olgunlaşmış ise bu meyve, kavun yumuşaklığında olur. Avokadoyu hafif yavaşca parmağınızla ezmeye çalıştığınızda, içeriye doğru esneme gerçekleşiyorsa, bu meyve tam olarak olmuştur. Muzu nasıl soyuyorsanız, bu meyvenin kabuğunu da öyle soyabilirsiniz. Çok beklettiğiniz durumda avokadonun kabuğunda siyahlanmalar görülecek ve bu meyveniz çürümeye mahkum olacaktır. Bu meyve özellikle yemeklerde kullanılmaktadır. Sos karışımlarında, salatalarda hemde öğün yemeklerinde çokca tüketilmektedir.

                Avokado Yararları
        Kabızlığı önlemede etkin rol oynar.
        Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
        Hızlı bir biçimde yaraların iyileşmesinde rol oynar.
        Koruyucu tesiri yardımıyla kanserden korur.
        Derileri tedavi etmede de rol oynar. Cildin kurumamasını sağlar. Zarar Görmüş derileri geliştirir böylece korur.
        Yaşlanmayı ağırlaştırır.
        Kalp ile damar rahatsızlıklarına şifadır.
        Hücreleri en yararlı biçimde korumaya destek olur.


                Göz altı morluklarını gideren, kasları gevşeten, selülitlerin imha olmasına yardımcı olan, hele ki deri bakımında etkili olan ve avokadonun işlenmesiyle elde edilen avokado yağı, tok karnına günde iki kere, yarım çay bardağı su ile beraber 2 damla içilir. Ten bakımında kullanılmak istenirse, bedene sürülmesi gerekecektir. Bitkisel ürünler içinde yer alan avokado çayı ise kilo vermek isteyenler amacıyla idealdir. Bu çay, böbrek taşını düşürmede, kanda olan kolesterolün yükselmesini önlemeye, mide ülserine ve gastrite iyi gelmesine destek olur. Tabi ki de bu çayın faydası olduğu gibi çok alındığı vakit, zarar verici bir duruma da dönüşebilir. Bundan ötürü günlük olarak bir yahut da 2 fincan tüketmek gerekmektedir. Özellikle hoş bir bedene kavuşmak hemde kilo vermek isteyen bayanlar, bu çayı düzenli bir biçimde tüketmelidir.