Avokado
, dış bölümü yeşil, içi beyaz olan, başta beyaz yerlerinin yenilebildiği, az
çok armutu andıran, orta bölümünde büyük bir çekirdeği olan sıcak iklim
meyvesidir.
Türkiye’de
başta Akdeniz bölgesinde yetiştirilebilir. Avokadoyu yetiştirmek yavaşca meşakkatli
bir iş olmakla birlikte, büyüyüp gelişene kadar özenli bir bakıma muhtaçtır. Bu
otun Yaprak kısmı yeşil ile gürdür, benzerliği ise portakal ağacından gelir.
Toplanmaya başlandığı vakit avokado sert 1 meyve halini almaya başlar.
Bu otu yiyebilmek maksadıyla yumuşaması gerekmektedir. Avokado tüketmek
için satın alıyorsanız, en yumuşak olanını tercih ediniz. Oda sıcaklığında
bekletmeniz meyvenin erişkin olması maksadıyla gerekir. Meyveye yumuşaklık
kazandırmak arzu ediyorsanız, meyveyi bir gazete kağıdına sarıp yanına da bir
elma koyabilirsiniz. Buzdolabında bekleterek de meyvenin büyümesini
geciktirebilirsiniz. Bu meyvenin olgunlaşıp olgunlaşmadığını sertliğinden
anlamanız olasıdır. Eğer karpuz kadar sert ise meyve olgunlaşmamıştır.
Olgunlaşmış ise bu meyve, kavun yumuşaklığında olur. Avokadoyu hafif yavaşca
parmağınızla ezmeye çalıştığınızda, içeriye doğru esneme gerçekleşiyorsa, bu
meyve tam olarak olmuştur. Muzu nasıl soyuyorsanız, bu meyvenin kabuğunu da
öyle soyabilirsiniz. Çok beklettiğiniz durumda avokadonun kabuğunda
siyahlanmalar görülecek ve bu meyveniz çürümeye mahkum olacaktır. Bu meyve
özellikle yemeklerde kullanılmaktadır. Sos karışımlarında, salatalarda hemde
öğün yemeklerinde çokca tüketilmektedir.
Avokado
Yararları
•
Kabızlığı önlemede etkin
rol oynar.
•
Bağışıklık sistemini
kuvvetlendirir.
•
Hızlı bir biçimde yaraların
iyileşmesinde rol oynar.
•
Koruyucu tesiri yardımıyla
kanserden korur.
•
Derileri tedavi etmede de
rol oynar. Cildin kurumamasını sağlar. Zarar Görmüş derileri geliştirir böylece
korur.
•
Yaşlanmayı ağırlaştırır.
•
Kalp ile damar
rahatsızlıklarına şifadır.
•
Hücreleri en yararlı
biçimde korumaya destek olur.
Göz
altı morluklarını gideren, kasları gevşeten, selülitlerin imha olmasına
yardımcı olan, hele ki deri bakımında etkili olan ve avokadonun işlenmesiyle
elde edilen avokado yağı, tok karnına günde iki kere, yarım çay bardağı
su ile beraber 2 damla içilir. Ten bakımında kullanılmak istenirse, bedene
sürülmesi gerekecektir. Bitkisel ürünler içinde yer alan avokado çayı
ise kilo vermek isteyenler amacıyla idealdir. Bu çay, böbrek taşını düşürmede,
kanda olan kolesterolün yükselmesini önlemeye, mide ülserine ve gastrite iyi
gelmesine destek olur. Tabi ki de bu çayın faydası olduğu gibi çok alındığı
vakit, zarar verici bir duruma da dönüşebilir. Bundan ötürü günlük olarak bir
yahut da 2 fincan tüketmek gerekmektedir. Özellikle hoş bir bedene kavuşmak
hemde kilo vermek isteyen bayanlar, bu çayı düzenli bir biçimde tüketmelidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder