9 Aralık 2013 Pazartesi

Avokado

                Avokado , dış bölümü yeşil, içi beyaz olan, başta beyaz yerlerinin yenilebildiği, az çok armutu andıran, orta bölümünde büyük bir çekirdeği olan sıcak iklim meyvesidir.

                Türkiye’de başta Akdeniz bölgesinde yetiştirilebilir. Avokadoyu yetiştirmek yavaşca meşakkatli bir iş olmakla birlikte, büyüyüp gelişene kadar özenli bir bakıma muhtaçtır. Bu otun Yaprak kısmı yeşil ile gürdür, benzerliği ise portakal ağacından gelir. Toplanmaya başlandığı vakit avokado sert 1 meyve halini almaya başlar. Bu otu yiyebilmek maksadıyla yumuşaması gerekmektedir. Avokado tüketmek için satın alıyorsanız, en yumuşak olanını tercih ediniz. Oda sıcaklığında bekletmeniz meyvenin erişkin olması maksadıyla gerekir. Meyveye yumuşaklık kazandırmak arzu ediyorsanız, meyveyi bir gazete kağıdına sarıp yanına da bir elma koyabilirsiniz. Buzdolabında bekleterek de meyvenin büyümesini geciktirebilirsiniz. Bu meyvenin olgunlaşıp olgunlaşmadığını sertliğinden anlamanız olasıdır. Eğer karpuz kadar sert ise meyve olgunlaşmamıştır. Olgunlaşmış ise bu meyve, kavun yumuşaklığında olur. Avokadoyu hafif yavaşca parmağınızla ezmeye çalıştığınızda, içeriye doğru esneme gerçekleşiyorsa, bu meyve tam olarak olmuştur. Muzu nasıl soyuyorsanız, bu meyvenin kabuğunu da öyle soyabilirsiniz. Çok beklettiğiniz durumda avokadonun kabuğunda siyahlanmalar görülecek ve bu meyveniz çürümeye mahkum olacaktır. Bu meyve özellikle yemeklerde kullanılmaktadır. Sos karışımlarında, salatalarda hemde öğün yemeklerinde çokca tüketilmektedir.

                Avokado Yararları
        Kabızlığı önlemede etkin rol oynar.
        Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir.
        Hızlı bir biçimde yaraların iyileşmesinde rol oynar.
        Koruyucu tesiri yardımıyla kanserden korur.
        Derileri tedavi etmede de rol oynar. Cildin kurumamasını sağlar. Zarar Görmüş derileri geliştirir böylece korur.
        Yaşlanmayı ağırlaştırır.
        Kalp ile damar rahatsızlıklarına şifadır.
        Hücreleri en yararlı biçimde korumaya destek olur.


                Göz altı morluklarını gideren, kasları gevşeten, selülitlerin imha olmasına yardımcı olan, hele ki deri bakımında etkili olan ve avokadonun işlenmesiyle elde edilen avokado yağı, tok karnına günde iki kere, yarım çay bardağı su ile beraber 2 damla içilir. Ten bakımında kullanılmak istenirse, bedene sürülmesi gerekecektir. Bitkisel ürünler içinde yer alan avokado çayı ise kilo vermek isteyenler amacıyla idealdir. Bu çay, böbrek taşını düşürmede, kanda olan kolesterolün yükselmesini önlemeye, mide ülserine ve gastrite iyi gelmesine destek olur. Tabi ki de bu çayın faydası olduğu gibi çok alındığı vakit, zarar verici bir duruma da dönüşebilir. Bundan ötürü günlük olarak bir yahut da 2 fincan tüketmek gerekmektedir. Özellikle hoş bir bedene kavuşmak hemde kilo vermek isteyen bayanlar, bu çayı düzenli bir biçimde tüketmelidir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder