30 Eylül 2013 Pazartesi

Adam Otu

 
             Adam otu , patlıcangiller familyasından bir bitki türüdür. Dolgun hemde dolgun kökleri, patlıcanı çağrıştıran bir görünüş arz etmektedir. Bunun Dışında adının kaynağını da bizzat bu köklerden elde etmektedir. Çünkü kökleri, bir kişinin kafası, gövdesi ve bacak, kol benzeri uzuvlarını çağrıştıran adam otu, yerüstünde kalan bölümünde olan yapraklarıyla da bu gövdeye bir tutam saç eklenmiş görüntüsünü verir. Kimi yörelerde ; abdüsselam bitkisi, adem otu, insan bitkisi benzeri adlarıyla de karşılaşılmaktadır. Adam bitkisi, kazık köklü olma özelliğini taşır. Bu nedenle, yer üstünde yalnızca geniş Yaprak kısmı kalmaktadır. Bu yapraklar birer rozet halinde yetişirler. Otun ana bölgesi, yeraltında kaldığından, bir boydan söz edilmesi fazla mümkün değildir. Zira Yaprak kısmı, yere yayılmış durumda bulunur.

              Yerüstünde kalan bölüm, otsu bir niteliktedir ama ; adam otu buna karşın, çok yıllık bir bitki çeşiti olarak nitelenir. Bu yerüstünde kalan bölüm, son bahar mevsiminde çiçeklenir. Çiçekleri genel olarak mor ile mavi tonlarında açar. Eriği çağrıştıran meyveleri de yerüstüne kalan Yaprak kısmı üstünde yetişmektedir. Adam bitkisi nitelikleri dolayısıyla Akdeniz ikliminde rahat olgunlaşma meydanı bulabilmektedir. Bu nedenle, Anadolu’da Ege yöresinde de görülmesi mümkün ise de Temel yurt edindiği konum Antalya civarları olmuştur.

              Tarihin en eski zamanlarından beri farklı bölgelerde da kullanılmış olan adam otu, belki de şifalı bitkiler içinde en kötü namlardan birine sahiptir. Bunun nedeni, insana benzeyen şekli dolayısıyla Geçmiş zamanlarda sıkça bir büyücülük aracı olarak kullanılmasında yatar. Başta Önceki Mısır ile Roma’da bu uygulamaya rastlanırken, adam otunun o bölgelerde fazla kıymetli bir bitki türü olduğu da bilinmektedir.

           Bunların yanı sıra adam bitkisi yararları ile de tam olarak bir bitkisel tedavi kaynağı haline gelmektedir. Başta kökleri kurutularak ya da tohumları sayesinde istifade edilebilen bu faydalar şu biçimde özetlenebilir ;
• Cinsel gücü artırmaya destek olması,
• Sütle birlikte kaynatılmak vasıtasıyla yaraların tedavi süresine katkıda bulunuyor olması,
• Tesirli bir ishal yapıcı etkiye sahip olması, Cilt üstünde oluşan egzama rahatsızlığına iyi gelmesi,
• Kaynatılmış suyunun ağız çalkalama yapılması ile diş ağrısını kesmesi benzeri. .

Bütün bu bahsedilenlere ilave olarak belirtmemiz gerekmektedir ki adam bitkisinin fazla dozda tüketilmesi, yenmesi ölümlere bile sebep olabilir. Çünkü adam otu, zehirli bir bitki türüdür. Bu açıdan, adam bitkisinin kullanımından evvel Kesinlikle bir uzmanına danışılmalıdır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder