7 Ekim 2013 Pazartesi

Ahududu (Rubus Idaeus)


Ahududu , güllerle akrabalığı bulunan bir bitki türüdür. Gülgiller familyasından gelen, Fakat güllere kıyasla daha fazla çalılık görüntüsü arz eden bir yapıdadır. Bazı zaman frambuaz adıyla anıldığı da olur. Bunun yanı sıra ceylan dutu adıyla bilindiğine de rastlanır. Çünkü birleşik bir kelime olan ahududu, temelinde ahu ile dut kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu da otun neden ceylan dutu olarak bilindiğini açıklıyor aslında. Frambuaz biçimindeki kullanımına ise daha çok tatlılarda karşımıza çıkmaktadır. Frambuazlı pastalar, kekler bu duruma numune verilebilir.  

                Ahududu gerek ilkbahar sonlarında gerek de sonbahar başında meyve verebilir. Meyveleri gerçekten de adına yakışır biçimde dutlara benzer. Fakat tat olarak duttan olabildiğince ayrıdır. Ahududu, gerek albenili bir görünüme, gerek de çok nefis bir lezzete sahiptir. Meyveleri küçük boyutta ile kırmızı olan ahududu, genel olarak kendi kendine yetişmiş sıradan bir dikenlik görünümü oluşturabilir. Buna karşın, profesyonel anlamda tarımı da yapılır. Ticari değeri amacıyla yeştirilebilen ahududu, Hem ilaç endüstrisinde hemde tüketim sektöründe hatırı sayılır bir pazar payına sahiptir.               
 
                İlaç sektöründe kullanılmasının başlıca sebebini ahududunun yararları oluşturur. Kişi sağlığı bakımından yararlı pek çok etkisi olan ahududu, Anadolu’nun şifalı bitkiler kültüründeki yerini de bu niteliklerine borçludur. Tabi bir faydalı bitki türü olmanın getirisi olarak da ahududu, bitkisel tedavi amacıyla de tesirli bir kaynak olmaktadır. Ahududunun bir hayli faydasından bazılarını sıralamak istersek şunları öncelikle örnek verebiliriz ;  

• Boğazları ağrıyanlar amacıyla ferahlatıcı faydaları bulunmaktadır,
• Bronşit rahatsızlığına faydalı gelir,
• Vücudu toksinlerden arındırarak kanın temiz kalmasını sağlar,
• Kan şekerinin düşürülmesinde etkin rol oynar,
• Bazı kanser çeşitlerine karşı anti - kanserojen etkileri bulunmaktadır,
• Verem rahatsızlığı tedavisinde olabildiğince tesirli bir tedavi aracıdır,
• Bağışıklık sisteminin sağlığını korumaya destek olur,
• İshali giderici etkisi bulunmaktadır.  

                Ahududu, dalından toplanarak direk yenilebildiği gibi, leziz çayı da yapılmaktadır. Bunun dışında yoğurtla beraber karıştırılarak yenmesi de mümkündür. Bütün bu yöntemlerle ahududunun yararlarından yararlanılabilecektir ama ; başta bronşit, boğaz ağrısı benzeri problemler bakımından çayının içilmesi daha tesirli olacaktır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder