Ahududu , güllerle akrabalığı bulunan bir bitki
türüdür. Gülgiller familyasından gelen, Fakat güllere kıyasla daha fazla
çalılık görüntüsü arz eden bir yapıdadır. Bazı zaman frambuaz adıyla
anıldığı da olur. Bunun yanı sıra ceylan dutu adıyla bilindiğine de rastlanır.
Çünkü birleşik bir kelime olan ahududu, temelinde ahu ile dut
kelimelerinin bir araya gelmesiyle oluşmuştur. Bu da otun neden ceylan dutu
olarak bilindiğini açıklıyor aslında. Frambuaz biçimindeki kullanımına
ise daha çok tatlılarda karşımıza çıkmaktadır. Frambuazlı pastalar, kekler bu
duruma numune verilebilir.
Ahududu
gerek ilkbahar sonlarında gerek de sonbahar başında meyve verebilir. Meyveleri
gerçekten de adına yakışır biçimde dutlara benzer. Fakat tat olarak duttan
olabildiğince ayrıdır. Ahududu, gerek albenili bir görünüme, gerek de çok nefis
bir lezzete sahiptir. Meyveleri küçük boyutta ile kırmızı olan ahududu, genel
olarak kendi kendine yetişmiş sıradan bir dikenlik görünümü oluşturabilir. Buna
karşın, profesyonel anlamda tarımı da yapılır. Ticari değeri amacıyla
yeştirilebilen ahududu, Hem ilaç endüstrisinde hemde tüketim sektöründe hatırı
sayılır bir pazar payına sahiptir.
İlaç
sektöründe kullanılmasının başlıca sebebini ahududunun yararları
oluşturur. Kişi sağlığı bakımından yararlı pek çok etkisi olan ahududu,
Anadolu’nun şifalı bitkiler kültüründeki yerini de bu niteliklerine
borçludur. Tabi bir faydalı bitki türü olmanın getirisi olarak da ahududu, bitkisel
tedavi amacıyla de tesirli bir kaynak olmaktadır. Ahududunun bir hayli
faydasından bazılarını sıralamak istersek şunları öncelikle örnek verebiliriz ;
• Boğazları ağrıyanlar amacıyla ferahlatıcı faydaları
bulunmaktadır,
• Bronşit rahatsızlığına faydalı gelir,
• Vücudu toksinlerden arındırarak kanın temiz kalmasını
sağlar,
• Kan şekerinin düşürülmesinde etkin rol oynar,
• Bazı kanser çeşitlerine karşı anti - kanserojen
etkileri bulunmaktadır,
• Verem rahatsızlığı tedavisinde olabildiğince tesirli
bir tedavi aracıdır, • Bağışıklık sisteminin sağlığını korumaya destek olur,
• İshali giderici etkisi bulunmaktadır.
Ahududu,
dalından toplanarak direk yenilebildiği gibi, leziz çayı da yapılmaktadır.
Bunun dışında yoğurtla beraber karıştırılarak yenmesi de mümkündür. Bütün bu
yöntemlerle ahududunun yararlarından yararlanılabilecektir ama ; başta bronşit,
boğaz ağrısı benzeri problemler bakımından çayının içilmesi daha tesirli
olacaktır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder