24 Ekim 2013 Perşembe

Anason (Pimpinella Anisum)


                Anason , bütün yeryüzünde ticari değeri nedeniyle imalatı yapılan bir bitki türüdür. Kültür bitkisi olarak yeştirilebilen anason üreten firmalar içinde ülkemiz de ön sıralarda yer almaktadır. Çünkü Türkiye’de büyük ölçeklerde tarımı yapılmaktadır.

                Bitki genel olarak sıcak iklimli alanları seven bir eğilim göstermektedir. Fakat bu hal, farklı bölgelerde yetişemediği anlamına gelmemektedir. Zira anason tarımı, aynı anda gerek Türkiye’nin güney kesimlerinde gerek de Rusya’nın ılıman alanlarında yapılabilmektedir. Orta derecede nemli, hafif topraklar ise başlıca anason olgunlaşma alanları olarak bilinmektedir.

                Bir senelik otsu bir bitki türü olan anason, genel olarak elli santimetre dolaylarında bir uzunluğa ulaşır. Gövdenin alt bölümlerinden itibaren dallanmalar başlar böylece tepede çiçekler belirir. Beyaz çiçekleri, anasonun tepe bölgesinde resmen bir şemsiye edasıyla dururlar. Çiçeklerinin yanı sıra çok küçük boyutlu, sarımtırak renge sahip meyveleri de vardır. Bu meyveler armut şeklinde, hafif tüylü yapıdadır.

                Anason, toplum içinde sıklıkla bilinmekte olan bir içki çeşidi olan rakının da hammaddeliğini yapar. Özellikle tohumlarının kullanılmakta olduğu rakı üretiminde vazgeçilmez bir bitki türüdür. Türkiye’deki ticari değeri de çok büyük düzeyde bu özelliğinden kaynaklanır. İçeriğinde bulunan “anethol” ismi verilmiş yağ çeşidi sebebiyle tam olarak kendine özgü bir koku ile lezzete sahiptir. Tabi bu hal da rakıya fazlasıyla yansır ve içkinin kendine has bir kokuya sahip olmasına neden olur.

                Ama anason yalnızca alkol endüstrisinde kullanılmakta olan bir bitki türü değildir. Farklı tatlılara güzel koku katmak gayesiyle ya da kimi gıdalarda baharat olarak kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Bunlardan farklı olarak ise şifalıbitkiler içinde yer alıyor olması dolayısıyla bitkisel tedavi noktasında da faydasına başvurulan 1 bitki türüdür. Anasonun yararları ise özetle şu şekilde listelenebilir ;
• Beyinsel yorgunluğu alır,
• Adet dönemlerinin düzene sokulmasına destek olur,
• Kuvvetli 1 rahatlatıcı etkiye sahiptir,
• Astım ile buna bağlı nefes darlığı tedavilerine katkıda bulunmaktadır,
• İştah açıcı etkisi mevcuttur,
• Rahatsızlık derecesinde kusma problemi bulunanlar için yararlıdır,
• Şehveti güçlendirici tesirleri bulunmaktadır.


                Sayılan bu etkilerden faydalanabilmek amacıyla, dâhili olarak alınan anason çayı olabildiğince kullanışlıdır. Kurutulmuş anason yapraklarının kaynatılması vasıtasıyla elde edilen bu çay yardımıyla anasonun kişi sağlığına yararlı olan pek çok tesirinden istifade edilebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder