Anason
, bütün yeryüzünde ticari değeri nedeniyle imalatı yapılan bir bitki türüdür.
Kültür bitkisi olarak yeştirilebilen anason üreten firmalar içinde
ülkemiz de ön sıralarda yer almaktadır. Çünkü Türkiye’de büyük ölçeklerde
tarımı yapılmaktadır.
Bitki
genel olarak sıcak iklimli alanları seven bir eğilim göstermektedir. Fakat bu
hal, farklı bölgelerde yetişemediği anlamına gelmemektedir. Zira anason tarımı,
aynı anda gerek Türkiye’nin güney kesimlerinde gerek de Rusya’nın ılıman
alanlarında yapılabilmektedir. Orta derecede nemli, hafif topraklar ise başlıca
anason olgunlaşma alanları olarak bilinmektedir.
Bir
senelik otsu bir bitki türü olan anason, genel olarak elli santimetre
dolaylarında bir uzunluğa ulaşır. Gövdenin alt bölümlerinden itibaren
dallanmalar başlar böylece tepede çiçekler belirir. Beyaz çiçekleri, anasonun
tepe bölgesinde resmen bir şemsiye edasıyla dururlar. Çiçeklerinin yanı sıra
çok küçük boyutlu, sarımtırak renge sahip meyveleri de vardır. Bu meyveler
armut şeklinde, hafif tüylü yapıdadır.
Anason,
toplum içinde sıklıkla bilinmekte olan bir içki çeşidi olan rakının da
hammaddeliğini yapar. Özellikle tohumlarının kullanılmakta olduğu rakı
üretiminde vazgeçilmez bir bitki türüdür. Türkiye’deki ticari değeri de çok
büyük düzeyde bu özelliğinden kaynaklanır. İçeriğinde bulunan “anethol” ismi
verilmiş yağ çeşidi sebebiyle tam olarak kendine özgü bir koku ile lezzete
sahiptir. Tabi bu hal da rakıya fazlasıyla yansır ve içkinin kendine has bir
kokuya sahip olmasına neden olur.
Ama
anason yalnızca alkol endüstrisinde kullanılmakta olan bir bitki türü değildir.
Farklı tatlılara güzel koku katmak gayesiyle ya da kimi gıdalarda baharat
olarak kullanılmakta olduğu bilinmektedir. Bunlardan farklı olarak ise şifalıbitkiler içinde yer alıyor olması dolayısıyla bitkisel tedavi noktasında
da faydasına başvurulan 1 bitki türüdür. Anasonun yararları ise özetle
şu şekilde listelenebilir ;
• Beyinsel yorgunluğu alır,
• Adet dönemlerinin düzene sokulmasına destek olur,
• Kuvvetli 1 rahatlatıcı etkiye sahiptir,
• Astım ile buna bağlı nefes darlığı tedavilerine katkıda
bulunmaktadır,
• İştah açıcı etkisi mevcuttur,
• Rahatsızlık derecesinde kusma problemi bulunanlar için
yararlıdır,
• Şehveti güçlendirici tesirleri bulunmaktadır.
Sayılan
bu etkilerden faydalanabilmek amacıyla, dâhili olarak alınan anason çayı
olabildiğince kullanışlıdır. Kurutulmuş anason yapraklarının kaynatılması
vasıtasıyla elde edilen bu çay yardımıyla anasonun kişi sağlığına yararlı olan
pek çok tesirinden istifade edilebilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder